středa 30. července 2014

Na letní slavnosti


Letní žár už dávno překročil únosnou mez a přetavil se do podoby bachaře držícího nás v domácím chládku. V sobotu téměř nebylo možné dostat kluky z vychlazeného obýváku a přimět je dělat cokoliv. Tak jsme je nechali doma (stejně už dlouho toužili strávit aspoň chviličku bez rodičovského dozoru), nechali jim můj mobil pro případ zemětřesení a vyrazili jsme s Pavlem do centra města, jak jinak, nakupovat. Pořád nám chybí pár nutností, bez kterých se domácnost neobejde, nebaví nás to velice nikoho, ale pořídit se to musí. Abychom si to ale vynahradili, večer jsme vyrazili na letní slavnost do nedalekého parku.
Lidé posedávali, popíjeli a cpali se vším možným


 
 
Jako my u nás míváme v létě poutě, tak i tady je něco podobného. V parku už od čtvrtečního odpoledne začali stavět stánky, uprostřed vyrostla vysoká věž, na kterou zavěsili barevné lampióny a od pátku začínali navážet další ozdoby a jídlo a různé drobnosti na prodej.


U každého stánku prodávali jinou dobrotu
 
Celá slavnost trvala od sobotního odpoledne až do nedělního večera. My jsme se přišli podívat na sobotní večer. Atmosféra byla báječná. Všude mumraj lidí, z věže se ozývalo rytmické bubnování, dokola pod věží tančily s vějíři babičky ve stejnokrojích, přidávali se k nim další a další lidé, ze stánků se linuly různé vůně, každý měl v ruce něco k snědku nebo alespoň k pití a na trávnících posedávaly skupinky lidí a všichni vypadali, že se báječně baví.
 

Okruh tančících lidí se s postupujícím večerem stále zvětšoval

Spousta děvčat měla oblečené yukaty, což jsou odlehčené letní kimona, místo kabelky látkový pytlíček, aby jim ladil k oblečení a na nohou dřevěné sandály geta. Nejroztomilejší byly ale malé děti v yukatách, s krásnými účesy nebo s blikajícími čelenkami.
 

Tyhle rozesmáté holčičky pobavily celé okolí
 
My jsme taky ochutnali tu a tam něco malého a zapili to pivem, o kterém se sice nedá říct, že by bylo tak dobré jako u nás (a v žádném případě ani tak levné), ale mně přijde lehčí, pro ženské tak akorát. Kluci chtěli samozřejmě ochutnat různé sladkosti. Nejvíc se jim líbila ledová tříšť, které dávají pořádný kopec do misky a pak to přelijí takovou neónovou "ovocnou" příchutí. No fuj, ale děti to milují. Já raději zůstanu u dobrého špízu, mňam.


Raději masíčko...

 


...anebo zeleninku?


 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat