pátek 16. ledna 2015

Osechi - Japonský novoroční pokrm

16. 1. 2015

Jednoduché osechi pro jednu osobu

Včerejší setkání Yokohamského mezinárodního klubu žen se neslo v duchu japonských novoročních tradic. Proto před námi na stole nemohlo přistát nic jiného, než osechi, tradiční jídlo, které Japonci jí na Nový rok a ještě další tři dny po něm. Původně se připravovalo doma a hospodyňky trávily posledních pár dní v roce víceméně jen vařením, protože první tři dny v roce se na sporák prý nesměly ani podívat. Jídlo se tedy těsně před koncem roku pečlivě naaranžovalo do speciálních krabiček, které se naskládaly na sebe a na chladném místě tak vydrželo po celé tři dny, aniž by se zkazilo. Dnes se dá osechi objednat v každém druhém supermarketu, ale člověk si kvůli němu sáhne poměrně dost hluboko do kapsy. Mnoho Japonců ale raději zaplatí závratnou částku, než aby něco tak složitého vařili sami. Pokrm je to totiž velmi různorodý a každá jeho část má nějakou pozitivní symboliku spojenou s oslavou příchodu Nového roku. Například sladké černé fazole znamenají, že v nadcházejícím roce bude člověk hodně tvrdě pracovat. Nám to sice jako zvlášť pozitivní připadat nemusí, ale Japonci to prý berou tak, že člověk bude mít natolik pevné zdraví, že bude schopen tvrdé práce. Hm, tak fazole jsem včera snědla všechny. Snad si to nebudu muset letos odedřít. 

Žádné komentáře:

Okomentovat