středa 14. ledna 2015

Mezinárodní pokec

14. 1. 2015

 "Galette des rois" neboli Koláč králů.
Na mezinárodní škole, kam chodí naši kluci, panuje taková milá tradice, že se alespoň jednou během školního roku uspořádá setkání maminek celého ročníku. Vzhledem k tomu, že v každém ročníku jsou jen dvě třídy maximálně po osmnácti dětech a někteří rodiče oba pracují, účast bývá okolo dvaceti lidí. Je to vždycky aktivita některé z maminek, většinou se organizace setkání ujme tzv. třídní máma, tedy ta, která má na starosti komunikaci mezi třídním učitelem a ostatními rodiči. Schůzka se koná buď u někoho doma nebo se jde do restaurace, ale většinou se zvolí domácí prostředí, protože spousta z rodin bydlí blízko školy v krásných velkých domech, takže o prostory není nouze.


Všechny maminky přinesou něco na jídlo nebo na pití, na blůzku si přilepí spolu se jménem svého dítěte  nálepku se tím svým a jdou se bavit. Jsem za takové sešlosti ráda. Na začátku roku, když se konalo setkání Jeňova ročníku, byla zábava sice trošičku prkenná, jak to tak bývá s neznámými lidmi, ale měly jsme alespoň možnost poznat ty druhé. A dnes, po téměř půl roce ve škole na sešlosti Pavlova ročníku už vše probíhalo velmi nenuceně a uvolněně a já jsem ocenila možnost spojit si obličeje maminek, které vídám ve škole, se jmény spolužáků, o kterých slyšívám doma. 

Navíc dnes to bylo speciální setkání. Pořádala ho má oblíbená francouzská kamarádka Anita ve svém mimořádně zajímavém domě, a ještě k tomu připravila pro všechny překvapení v podobě Koláče králů. Představila nám tak starou francouzskou tradici, kdy se jí koláč skrývající uvnitř malou figurku a ten, kdo ji najde ve svém kousku koláče, je králem. Historie koláče je spojena s křesťanskou tradicí příchodu Tří králů. My jsme taky měly tři koláče, takže jsme pak korunovaly tři královny. Žít v mezinárodní komunitě skutečně nenudí.

Anita vysvětluje, co se stane, když
kousnete do figurky.


Žádné komentáře:

Okomentovat