pondělí 11. srpna 2014

Pojďme si uvařit něco dobrého japonského, třeba kare raisu

Vaření bylo vždycky mým velkým koníčkem a objevování nových kulinářských zajímavostí ještě větším. Pro oboje tyto mé záliby je Japonsko doslova zemí zaslíbenou. Japonská kuchyně je nesmírně rozmanitá a vždycky má v rukávu něco, čím překvapí. Bylo by tedy velmi pošetilé klást rovnítko mezi japonskou kuchyni a sushi, i když z pohledu běžného návštěvníka japonské restaurace v Česku se to tak může jevit. V japonském kuchařském umění, stejně jako v japonské společnosti obecně, se dokonalým způsobem mísí úcta k tradicím a nadšení pro vytváření nových trendů. Na talíři tak vznikají doslova poklady, upravené kreativním způsobem s citem pro jemnou estetiku. Byla by škoda nechat si  kulinářské zážitky pro sebe a nezasvětit milé čtenáře do bohatství japonské kuchyně. A začneme něčím, co byste možná nečekali - receptem.

 
Spousta jídel, které se staly běžnou součástí japonského jídelníčku,  je japonskou variací na oblíbená jídla z jiných zemí a mezi takové patří také kare raisu (původně z indického kari). Kare, jak se název zkracuje, přivezli do Japonska na konci 19. století Britové z Indie.  Tento oblíbený pokrm tu tak zdomácněl, že je považován za jedno z národních jídel. V Japonsku se dává kare na jeden talířek společně s rýží, a často navrch ještě něco navíc, jako třeba oblíbený smažený vepřový řízek, nakrájený na proužky (pak se jídlo jmenuje katsu kare), hovězí karbanátek, smažené krevety, proužky lilku atd.
 
Domácí kuřecí kare raisu
 
V naší rodině je kare nadmíru oblíbené. Vařím prakticky od té doby, co jsme naposledy pobývali v Japonsku, tedy asi dvanáct let a mé děti na něm vyrůstali. A hlavně, dá se uvařit ze surovin, které jsou běžně dostupné i v našich končinách a je možné jej podle fantazie pokaždé trochu obměnit. Nakupte si maso (nebo tofu, pokud jste vegetariáni), cibuli, mrkev, brambory, česnek a zázvor. Ostatní zelenina, kterou jsem použila já, je jen obměnou a do základního receptu nepatří. My ale máme rádi méně masité a více zeleninové jídlo, a tak si místo okury, hříbků shimeji a fazolových lusků můžete přidat např. cuketu, brokolici, dýni hokkaido, lilek atd.
 
 
 
Samozřejmě budete potřebovat také ochucovadla, jako sójovou omáčku, rýžové víno (dá se běžně sehnat v supermarketu v koutku s exotickými surovinami), sůl a především kari koření. Tady v Japonsku se místo kari prášku používá taková pasta, něco jako naše masoxy a dá se sehnat i u nás přes internet. Vyrábí ji několik firem, já jsem použila tuhle:
 


Nejdříve si na hluboké pánvi nebo v hrnci rozpálíte olej, do kterého vložíte rozetřený česnek se zázvorem. Po chvilce vložíte na kousky nakrájené maso, osolíte a osmahnete. Jakmile je trochu opražené, dáte maso bokem a do stejné pánve dáte nejdříve tvrdší kousky, jako brambory a mrkev a později přidáte měkčí zeleninu. Promícháte, necháte obalit vše olejem, který na pánvi zbyl a přidáte zpět maso. Podlijete vše trochou rýžového vína, trochou sójové omáčky a chvilku podusíte. Pak přidáte asi hrnek horké vody. (V této fázi vegetariáni teprve přidávají na kostky nakrájené tofu). Nedokážu určit, kolik přesně čeho dávám, a proto berte prosím jako návod obrázky:


Vody dát tak akorát, aby se to dusilo a ne vařilo
Takhle by mělo vypadat vegetariánské kare před přidáním koření
 
A teď už zbývá jen přidat kari koření nebo kari pastu, zakrýt pokličkou a na mírném ohni dusit asi deset, patnáct minut, až budou uvařené brambory a maso. Pokud bude mít kare moc polívkovou konzistenci, je potřeba jej trochu dohustit, např. bramborovým škrobem, aby vypadalo asi takhle:

Kare by mělo mít gulášovou hustotu
 
Do polévkového talíře na jednu půlku naservírujete uvařenou rýži, na druhou půlku kare a k dochucení můžete přidat naložený zázvor (také k dostání v supermarketech v koutku s exotickými potravinami), anebo naloženou bílou ředkev daikon, jako v mém případě. Dobrou chuť!
 
Vegetariánská varianta s tofu
 
P. S. : Pokud bude opravdu někdo tak odvážný a recept vyzkouší, ať mi prosím napíše do komentáře, jak se mu povedlo, jsem zvědavá.

3 komentáře:

  1. Myslím že by ti slušelo, napsat kuchařku.....

    OdpovědětVymazat
  2. Jéje, zas tak moc těch receptů neznám, ale možná za deset let... uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, v Japonsku jsem si kare raisu zamilovala, privezla si Golden kare a diky tomuto receptu jsem jej pak zrealizovala doma v Praze. A pak znova a znova.. Chutna cele rodine. Moc dekuji za jednoduchy recept, pet hvezdicek *****

    OdpovědětVymazat