sobota 23. srpna 2014

Onsen - japonská zázračná lázeň


Kdo byl někdy v Japonsku a neudělal si čas na návštěvu onsenu, neboli lázní s horkým pramenem, tak ať zapomene na to, že by si mohl ve svém cestovním deníčku udělat u Japonska fajfku. Onseny jsou totiž jedním z největších japonských pokladů, které lákají jak domácí, tak i zahraniční turisty. A vlastně nejen turisty. Japonci berou lázně jako nedílnou součást své kultury, asi jako my bereme naše vinné sklípky. Obojí je z velké části dílem přírody a obojí slouží k relaxaci. I když nutno dodat, že tady si po návštěvě takového zařízení nemusíte brát tři dny volna na spravení.
 
Nejdřív se pořádně namydlit a umýt na stoličce u zrcadla...

Lázně bývají různé, veřejné nebo jako součást hotelu nebo ryokanu, vnitřní nebo venkovní (často obojí), rozdělené podle pohlaví nebo smíšené (ale ty už by se daly spočítat na prsech jedné ruky). Říká se tomu sice lázně, ale s našimi lázněmi to má společnou opravdu jen tu polohu na horkých minerálních pramenech, kterými je Japonsko, díky svému sopečnému původu, doslova protkáno. Kdysi dávno nebývaly japonské domovy vůbec vybavené koupelnou, a pro hygienu se chodilo právě do veřejných lázní. Ty potom sloužily jako místa rušného společenského styku. Nevím, ale tak nějak se mi na mysl pořád dere to spojení s nějakou naší nálevnou (ale bez alkoholu).
 
...a pak se nechat téměř uvařit v horké lázni při pohledu do japonské zahrady

Já jsem se poprvé do lázní dostala při našem prvním pobytu v Japonsku před dvanácti lety a okamžitě jsem si tuto kratochvíli zamilovala. U vchodu bylo tehdy napsané něco v tom smyslu, že do lázně vejde unavená žena a z lázně vyjde krasavice. A skutečně, připadala  jsem si tak. Od té doby pokaždé, když jsem v lázních, tak se mi tahle věta objeví v mysli a můj zážitek z horké léčivé koupele se tím ještě umocní. Jak málo stačí pro povzbuzení ženského sebevědomí!
 
I úplně miniaturní lázeň přinese kýžené oblažení

Taková návštěva lázní ale vyžaduje trochu znalosti společenských pravidel, které se  na tomto pro nás neobvyklém místě přísně vyžadují. Jak to tam teda chodí? Nejdřív se v šatně odstrojíte do naha a s sebou si do lázně vezmete jen malý ručník, který máte buď v hotelu na pokoji nebo vám jej dají na recepci lázní. V místnosti s bazénkem plným horkého pramene ale nejprve zamíříte ke sprchám, které jsou umístěné mnohem níž, než byste čekali. Je to proto, že při umývání se sedí na malých plastových nebo dřevěných židličkách. Mýdlo a šampón bývají součástí vybavení, ale viděla jsem mnohokrát, že si Japonky berou svou vlastní kosmetiku s sebou dovnitř. Pořádně se namydlíte, většinou se k tomu využívá právě ten malý ručník a pak osprchujete nebo si vodu napustíte do velkých misek, které jsou také k dispozici a vodu na sebe vylijete. Do lázně byste měli vstupovat nazí, dokonale čistí a beze zbytků mýdla na těle. Kam až mé informace o mužské části lázně sahají, tak chlapi se po lázni pohybují zásadně s malým ručníkem v ruce před sebou a odkládají jej až těsně před ponořením do lázně. Ženské s otevřenou nahotou takový problém nemají a nic si  nezakrývají. Velkou chybou by bylo, kdybyste ručník ponořili do lázně, Japonci by byli schopni hned vstát a z lázně odejít, protože jste ji tím znečistili.
 
Všude samá pára, tady ani zakrývací ručník nepotřebujete
 
Voda v lázni bývá zpočátku téměř nesnesitelně horká, ale po chvíli se na to dá zvyknout. Někdy bývají k dispozici dva bazénky, jeden pro fajnšmekry s pramenem horkým tak, jak původně vyvěrá ze země, a jeden pro zelenáče trochu zředěný studenou vodou. Stačí pár minut blaženého ponoření se do léčivého minerálního pramene a člověk úplně cítí, jak z něj odplouvá všechen stres, problémy roztávají a chmury se vypařují. Pobyt v lázni má být i estetickým zážitkem, a tak jsou bazénky umístěné vždycky u prosklené stěny, aby se před vámi otevřel pohled do krásné zahrady nebo do koruny stromů bambusového hájku nebo do nějaké podobně uklidňující a všechny pozitivní stavy stimulující scenérie. Pokud máte dost času, můžete se trochu ochladit procházkou po zahrádce (není třeba se bát nezvaných hostů, zahrádka je určená jen pro návštěvníky lázně, a je také rozdělená na ženskou a mužskou část). Někdy bývá v zahradě další, venkovní bazén. To si přejte, abyste se v takovýchto lázních ocitli buď v zimě nebo když prší, protože to je totiž největší zážitek. Po lázni ale ať vás ani nenapadne se jít osvěžit studenou sprchou. Všechny účinky léčivé lázně byste smyli a přece nechcete vyhazovat peníze za něco, co si můžete zadarmo dopřát i u vás doma v horké vaně.
 
Mně osobně po návštěvě onsenu ten den už nic nerozhází a blažený úsměv na tváři mi nezmizí až do večera. Ti Japonci to měli dobře vymyšlené s tou absencí koupelny v domě. Asi si pořídím permanentku do veřejných lázní, co máme za domem, aby měl můj muž doma ženu pořád krásnou a pořád usměvavou.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat