pátek 6. února 2015

"Démoni ven, štěstí sem!"


V Japonsku oficiálně jaro dorazilo tuto středu. Proč právě čtvrtého února a jaktože to vím tak přesně? V úterý třetího února se totiž slavil svátek setsubun, který je podle japonských tradic posledním dnem zimy, vyhánějí se zlí duchové a vítá nový rok, tedy začátek jara. My máme svou morenu, kterou pálíme o čarodějnicích na konci dubna, Japonci zase vyhání zlé démony, ale narozdíl od nás můžou začít s novým štítem už v únoru. 



Na setsubun si má některý člen rodiny nasadit masku démona a ostatní na něj mají házet pražené sójové boby a povolávat "démoni pryč, štěstí dovnitř".  Podle tradice mají sójové boby moc očistit domácnost od nemocí a zlých duchů přinášejících neštěstí. Aby byl příchod štěstí do rodiny zaručen, každý její člen by měl ještě sníst tolik sójových bobů, kolik mu je roků. Nevím, jestli to opravdu v japonských domácnostech takto probíhá, ale jisté je, že na setsubun si pro štěstí můžou přijít lidé i do chrámů, kde probíhá podobná taškařice. Významné osobnosti buď přímo z chrámu nebo z řad jejich hostů, jako například oblíbení zápasníci sumo, hází do přišedšího publika různé dárečky, většinou právě sójové boby nebo rýžové koláčky a jiné drobné sladkosti a údajně se to občas zvrhne tak, že dav se promění v divokou tlačenici, kde bratr nezná bratra a lidé si trhají milodary přímo z rukou. 



My jsme se byly podívat s Adrianou do malého chrámu ve skrytém koutě Yoyogi parku v Tokiu. Adriana byla na setsubunu už několikrát, a proto doporučila, abysme šly raději do nějakého neznámého chrámu, kde nebude hrozit, že budeme ušlapány rozlícenou vřavou čítající několik desítek tisíc hlav. Měla pravdu. Bylo nás tam jen pár, tipuju tak dvě tři sta, takže jsem dokonce chytila dva balíčky s rýžovým koláčkem. Tímto je tedy démon definitvně vyhnán a štěstí do nového roku zaručeno. Anebo ne? 



Když jsem po cestě domů ochutnávala jeden z rýžových koláčků (který mimochodem nebyl ani trochu dobrý), tak jsem si říkala, že je to zvláštní, jak to na různých místech světa funguje stejně a je jedno, jestli je to v Česku nebo v Japonsku. Všude se nový rok a příchod jara vítá jako něco krásného a během roku se postupně to hezké pokazí, že se pak musí rok končit vyháněním všeho zlého, co se za rok nastřádalo. Proč to nemůže být tak, že rok začne a skončí vždycky dobrým? Nevím. A můžou za to opravdu zlí duchové?

1 komentář: