Vaření bylo vždycky mým velkým koníčkem a objevování nových kulinářských zajímavostí ještě větším. Pro oboje tyto mé záliby je Japonsko doslova zemí zaslíbenou. Japonská kuchyně je nesmírně rozmanitá a vždycky má v rukávu něco, čím překvapí. Bylo by tedy velmi pošetilé klást rovnítko mezi japonskou kuchyni a sushi, i když z pohledu běžného návštěvníka japonské restaurace v Česku se to tak může jevit. V japonském kuchařském umění, stejně jako v japonské společnosti obecně, se dokonalým způsobem mísí úcta k tradicím a nadšení pro vytváření nových trendů. Na talíři tak vznikají doslova poklady, upravené kreativním způsobem s citem pro jemnou estetiku. Byla by škoda nechat si kulinářské zážitky pro sebe a nezasvětit milé čtenáře do bohatství japonské kuchyně. A začneme něčím, co byste možná nečekali - receptem.
Spousta jídel, které se staly běžnou součástí japonského jídelníčku, je japonskou variací na oblíbená jídla z jiných zemí a mezi takové patří také kare raisu (původně z indického kari). Kare, jak se název zkracuje, přivezli do Japonska na konci 19. století Britové z Indie. Tento oblíbený pokrm tu tak zdomácněl, že je považován za jedno z národních jídel. V Japonsku se dává kare na jeden talířek společně s rýží, a často navrch ještě něco navíc, jako třeba oblíbený smažený vepřový řízek, nakrájený na proužky (pak se jídlo jmenuje katsu kare), hovězí karbanátek, smažené krevety, proužky lilku atd.
![]() |
Domácí kuřecí kare raisu |
V naší rodině je kare nadmíru oblíbené. Vařím prakticky od té doby, co jsme naposledy pobývali v Japonsku, tedy asi dvanáct let a mé děti na něm vyrůstali. A hlavně, dá se uvařit ze surovin, které jsou běžně dostupné i v našich končinách a je možné jej podle fantazie pokaždé trochu obměnit. Nakupte si maso (nebo tofu, pokud jste vegetariáni), cibuli, mrkev, brambory, česnek a zázvor. Ostatní zelenina, kterou jsem použila já, je jen obměnou a do základního receptu nepatří. My ale máme rádi méně masité a více zeleninové jídlo, a tak si místo okury, hříbků shimeji a fazolových lusků můžete přidat např. cuketu, brokolici, dýni hokkaido, lilek atd.
Samozřejmě budete potřebovat také ochucovadla, jako sójovou omáčku, rýžové víno (dá se běžně sehnat v supermarketu v koutku s exotickými surovinami), sůl a především kari koření. Tady v Japonsku se místo kari prášku používá taková pasta, něco jako naše masoxy a dá se sehnat i u nás přes internet. Vyrábí ji několik firem, já jsem použila tuhle:
Nejdříve si na hluboké pánvi nebo v hrnci rozpálíte olej, do kterého vložíte rozetřený česnek se zázvorem. Po chvilce vložíte na kousky nakrájené maso, osolíte a osmahnete. Jakmile je trochu opražené, dáte maso bokem a do stejné pánve dáte nejdříve tvrdší kousky, jako brambory a mrkev a později přidáte měkčí zeleninu. Promícháte, necháte obalit vše olejem, který na pánvi zbyl a přidáte zpět maso. Podlijete vše trochou rýžového vína, trochou sójové omáčky a chvilku podusíte. Pak přidáte asi hrnek horké vody. (V této fázi vegetariáni teprve přidávají na kostky nakrájené tofu). Nedokážu určit, kolik přesně čeho dávám, a proto berte prosím jako návod obrázky:
![]() |
Vody dát tak akorát, aby se to dusilo a ne vařilo |
![]() |
Takhle by mělo vypadat vegetariánské kare před přidáním koření |
A teď už zbývá jen přidat kari koření nebo kari pastu, zakrýt pokličkou a na mírném ohni dusit asi deset, patnáct minut, až budou uvařené brambory a maso. Pokud bude mít kare moc polívkovou konzistenci, je potřeba jej trochu dohustit, např. bramborovým škrobem, aby vypadalo asi takhle:
![]() |
Kare by mělo mít gulášovou hustotu |
Do polévkového talíře na jednu půlku naservírujete uvařenou rýži, na druhou půlku kare a k dochucení můžete přidat naložený zázvor (také k dostání v supermarketech v koutku s exotickými potravinami), anebo naloženou bílou ředkev daikon, jako v mém případě. Dobrou chuť!
![]() |
Vegetariánská varianta s tofu |
Myslím že by ti slušelo, napsat kuchařku.....
OdpovědětVymazatJéje, zas tak moc těch receptů neznám, ale možná za deset let... uvidíme.
OdpovědětVymazatAhoj, v Japonsku jsem si kare raisu zamilovala, privezla si Golden kare a diky tomuto receptu jsem jej pak zrealizovala doma v Praze. A pak znova a znova.. Chutna cele rodine. Moc dekuji za jednoduchy recept, pet hvezdicek *****
OdpovědětVymazat